Greek for foreigners
Greek for foreigners

Τα Κινέζικα Ιδεογράμματα

Lorenzo De Bernardis: “Τα κινέζικα ιδεογράμματα”

汉字 ή 漢字(Hanzi)

Τα κινέζικα είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όσο και συναρπαστική γλώσσα με συνεχή ιστορία κυριολεκτικά χιλιετιών από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

Αναπόσπαστο λοιπόν κομμάτι της γλώσσας αυτής είναι το σύστημα γραφής της, τα κινέζικα ιδεογράμματα ή χαρακτήρες , τα ονομαζόμενα 汉字(漢字) ή χάντζι στα ελληνικά! Τα ιδεογράμματα στις μέρες μας έρχονται σε δυο μορφές, τα απλοποιημένα简化字(jianhuazi) και τα παραδοσιακά 繁体字(fantizi). Η πιο ευρέως χρησιμοποιημένη μορφή είναι φυσικά τα απλοποιημένα, που όπως και το όνομα τους δηλώνει, είναι τα πιο εύκολα στο γράψιμο.

Παρακάτω βλέπουμε διάφορες μορφές και στυλ ιδεογραμμάτων ανά τους αιώνες, με παράδειγμα το χαρακτήρα για το ψάρι.

Το “ψαρι” ανά τους αιώνες

Με τη σειρά εξέλιξης:

1. 甲骨書 (jiagushu): γραμμένο σε όστρακα, συχνά κέλυφος χελώνας (αρχαιότερα ευρήματα ιδεογραμμάτων)

2. 金文 (jinwen): γραμμένο σε χάλκινα αντικείμενα

3.小篆 (xiaozhuan): απλοποιημένη σφραγιδογραφία

4. 隸書 (lishu): η κοινή γραφή επί δυναστείας Χαν

5. 楷書 (kaishu): η standard γραφή που υπάρχει εδώ και δυο χιλιετίες περίπου

6.草書 (caoshu): καλλιγραφία, ονομαζόμενη γραφή του γρασιδιού

7. 行書 (xingshu): καλλιγραφία τύπου running hand (αναμφίβολα η πιο καλλιτεχνική)

Και πάλι όμως, όταν τα βλέπεις ακόμα και «απλοποιημένα», εκ πρώτης όψεως φαίνονται σαν μια σειρά από περίπλοκα σχεδιάκια – χωρίς κάποια λογική. Παρά τη δυσκολία τους όμως, το να ξέρεις κινέζικα ιδεογράμματα είναι εξαιρετικά χρήσιμο, και αυτό επειδή είναι η βάση της κινέζικης γλώσσας και επειδή στην Κίνα πέραν της κύριας γλώσσας, την κοινή – δηλαδή τα Μανδαρινικά, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός από διαλέκτους, συνήθως παντελώς διαφορετικούς ηχητικά από τα Μανδαρινικά σε όλη την επικράτεια της χώρας. Παρά το γεγονός αυτό, όλες αυτές οι διάλεκτοι χρησιμοποιούν ακριβώς το ίδιο σύστημα γραφής, το πώς γράφεται δηλαδή η λέξη παραμένει το ίδιο, και αλλάζουν μόνο οι προφορές.

Αυτομάτως, λοιπόν, ξέροντας αποκλειστικά και μόνο τα ιδεογράμματα μπορούμε να συνεννοηθούμε με πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους στη Κίνα και όχι μόνο!

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ιδεογράμματα πήραν την μορφή που διατηρούν έως σήμερα 2000 χρόνια πριν, τα χρόνια της δυναστείας Χαν (漢代 ή 汉代), και για αυτό το λόγο αποκαλούνται Χαν τζι, δηλαδή τα γράμματα των Χαν.

Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες Κινέζικων χαρακτήρων:

  • τα εικονογράμματα
  • τα ιδεογραφήματα
  • οι σύνθετοι χαρακτήρες.

Συγκεκριμένα, σύνθετοι αποκαλούνται τα ιδεογράμματα που αποτελούνται από πάνω από μια ρίζα (δυο ή πάνω από δυο χαρακτήρες συνδυασμένους σε έναν).

Τα εικονογραμματα είναι, κυριολεκτικά, εικόνες πραγμάτων και η αποτύπωση τους σε σχέδιο απ΄ τους Κινέζους της αρχαιότητας, τα οποία μετά από μια εξέλιξη χιλιετιών κατέληξαν στους σημερινούς μονούς χαρακτήρες όπως βλέπουμε δίπλα στην εικόνα!

牛: η αγελάδα

羊:η κατσίκα

火:η φωτιά

Τα ιδεογραφήματα / ιδεογράμματα είναι μονοί χαρακτήρες που αντιπροσωπεύουν μια λέξη , χαρακτηριστικά:

一 ,二 ,三 :τα αντίστοιχα 1, 2, 3

Και οι σύνθετοι χαρακτήρες, οι οποίοι έχουν συνήθως πιο σύνθετα νοήματα και ιδέες δύσκολο να εννοηθούν από μια απλή εικόνα.

Για παράδειγμα:

休 (xiu) ή «ξεκουράζομαι»

Ο χαρακτήρας 休 (xiu), το «ξεκουράζομαι» ο οποίος δείχνει έναν άνθρωπο να βρίσκεται δίπλα η να έχει βάλει την πλάτη πάνω σε ένα δέντρο, συμβολίζοντας το γεγονός ότι όταν είμαστε κουρασμένοι, στηρίζουμε την πλάτη μας σε σ΄ ένα δέντρο για να πάρουμε μια ανάσα!

Αυτή η κατηγορία ιδεογραμμάτων, προσωπικά, θεωρώ πως είναι η πιο ενδιαφέρουσα, διότι μας δείχνει ακόμα πιο ξεκάθαρα τον τρόπο σκέψης των Κινέζων της εποχής εκείνης.

Έτσι λοιπόν, αυτά τα «σχεδιάκια», καταλαβαίνουμε πως είναι εξαιρετικά χρήσιμα, όπως και εξαιρετικά πολύτιμα – τόσο πολιτισμικά όσο και ιστορικά! Και αυτό επειδή μέσα τους κουβαλάνε την ιστορία και τον τρόπο σκέψης ενός ολόκληρου πολιτισμού, που επίσης είναι κι ένας από τους αρχαιότερους του πλανήτη μας!

Για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τα τμήματα κινέζικων, μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική μας σελίδα για Chinese!

Επίσης, για νέα τμήματα κινέζικων ή για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας – μέσω της σχετικής σελίδας Επικοινωνίας

Leave a Reply